Ogłoszenie



Zapraszamy do rejestracji na forum, oraz zachęcamy do aktywności.

Zanim coś napiszesz pomyśl czy to ma sens.

#1 24-11-2012 23:26:33

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Programowanie w batch - Podstawowe komendy

[ MegaTuT ] Programowanie w batch



-Co nam potrzebne do programowania w batch?
-Zwykły notanik ( Polecam Notepad++ )

Batch nie osbsługuje polskich znaków chyba że użyjemy odpowiedniego kodowania znaków (o tym kiedy indziej)

OK, Zaczynajmy.

Pierwszy Program


Tak więc otwórz notatnik i wpisz w nim kod:

Kod:

@echo off
echo Siema!
pause

Teraz małe wyjaśnienie komend:
@echo off - ukrywa nam wyświetlanie komend (najlepiej wpisać w każdym programie)
echo Siema! - Wyświetli nam tekst "Siema!"
pause - Zatrzymuje program i wyświetla tekst "Aby kontynułować naciśnij dowolny klawisz..."

Zapisz plik z tym kodem jako siema.bat (WAŻNE: do każdej nazwy pliku musisz dodać ".bat")

Cls, > nul, echo.



Komenda cls służy do wyczyszczenia wszystkiego co znajduję się obecnie w oknie
Komendę " > nul" dodaję się na końcu np. pause (pause > nul) służy ona do ukrycia tekstu, lub czegoś innego np. pause > nul sprawi że skrypt się zatrzyma ale nie wyświetli komunikatu "Aby kontynułować naciśnij dowolny klawisz..."
Komenda echo. służy do wyświetlenia pustej linii

Teraz czas na program z wykorzystaniem tych 3 komend
Wpisz kod do notatnika:

Kod:

@echo off
echo Czesc jestem Komputer.
echo.
echo Wcisnij dowolny klawisz.
pause > nul
cls
echo Wyczyszczono ekran!
echo.
echo Koniec
echo.
pause

Zapisz jako nazwa.bat

Jak widzimy skrypt wyświetla nam tekst "Czesc jestem Komputer.", pustą linię, oraz tekst "Wcisnij dowolny klawisz.". Gdy klikniemy dowolny klawisz ekran się wyczyści i wyświetli tekst "Wyczyszczono ekran!", pustą linię, tekst "KONIEC"

Menu, zmienne, etykiety



Zmienne to coś jak koszyk na grzyby i to my decydujemy co do nich wsadzamy.
Proste wykorzystanie zmiennych, użyjemy polecenia set :

Kod:

@echo off
set nazwa_zmiennej=Czesc jestem tekstem w zmiennej
echo %nazwa_zmiennej%
pause>nul

@echo off - wiadomo
set nazwa_zmiennej=Czesc (...) - "Wsadza grzyby do naszego koszyka który nazywa się nazwa_zmiennej"
Czyli wsadza tekst Czesc (...) do zmiennej nazwa_zmiennej
echo %nazwa_zmiennej% - Wyświetla nam wartość zmiennej. Każdą zmienną którą chcemy wyświetlić w  echo musimy zacząć i zakończyć znakiem "%"
pause>nul - wiadomo
zamiast nazwa_zmiennej możemy wpisać dowolną inną nazwe zmiennej

A co jeśli chcemy wpisać tekst na ekranie i miałby sie on przypisać do zmiennej?
Proste! Użyjmy kodu:

Kod:

@echo off
echo Wpisz jak masz na imie.
set/p "nazwa_zmiennej=>> "
cls
echo A wiec masz na imie %nazwa_zmiennej%.
pause>nul

set/p "nazwa_zmiennej=>> " - Pozwala nam na wpisanie tekstu w oknie, zapisze go do nazwa_zmiennej
po czym w dalszej części kodu wyświetli wartość.


Czas na 1 menu!
Użyjmy kodu:

Kod:

@echo off
:menu
cls
echo Menu:
echo 1) Menu1
echo 2) Menu2
(...)
set/p "menu=>> "
if %menu%==1 goto menu1
if %menu%==2 goto menu2
:menu1
cls
echo Menu1
echo Menu - dowolny klawisz
pause>nul
goto menu
:menu2
cls
echo Menu2
echo Menu - dowolny klawisz
pause>nul
goto menu

:menu - jest to etykieta coś jak zapis w grze przy wczytywaniu zapis mówi grze dokąd ma dojść nazwa etykiety może być dowolna, etykiety zaczynają się znakiem ":"
echo - wyświetla tekst
set/p "menu=>> " przypisze wpisany tekst do zmiennej menu
if %menu%==1 goto menu1 - komenda if sprawdza czy w zmiennej menu wpisaliśmy 1 jeżeli warunek jest prawdziwy wykonuje polecenie goto menu czyli z ang. goto "idź do" jak nazwa wskazuje program ma iść do etykiety menu1
goto menu - ma iść do etykiety menu

Uruchamianie innego programu, strony internetowej



Aby uruchomić program / stronę internetową wystarczy nam kod:

Kod:

@echo off
start http://www.google.pl

Lub

Kod:

 @echo off
start notepad.exe

Pierwszy przykład uruchomi nam stronę internetową www.google.pl
Drugi zaś uruchomi notatnik

Operacje na plikach, folderach



Tworzenie folderu
Kod:

Kod:

@echo off
md nazwa_folderu

Ten kod utworzy nam folder o nazwie nazwa_folderu

Kasowanie folderu
Kod:

Kod:

 @echo off
rd nazwa_folderu

Ten kod skasuje nam folder o nazwie nazwa_folderu

Kasowanie pliku
Kod:

Kod:

del plik.*

Gdzie plik to ścierzka do pliku/nazwa pliku.rozszerzenie np. .mp3

Więcej może niedługo

KONIEC!


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#2 25-11-2012 00:08:01

 3P!c

http://imageshack.us/a/img826/615/crs.png

Skąd: Norwegia
Zarejestrowany: 24-11-2012
Posty: 3
Punktów :   11 
WWW

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Ładnie napisany leci plus


- Która godzina? - Tak.
http://img683.imageshack.us/img683/4318/35551.gif
http://img269.imageshack.us/img269/4931/45268.png
http://img834.imageshack.us/img834/8295/35891u.gif
http://img21.imageshack.us/img21/5230/44528.gif
http://img42.imageshack.us/img42/6711/nk5.gif

Offline

 

#3 25-11-2012 22:03:15

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Maciuchna to frajer i nie ma tu wstępu to mój największy wróg....


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#4 21-03-2013 18:57:45

 Mister123450

https://imagizer.imageshack.us/v2/180x25q90/89/3bd3.png

Zarejestrowany: 04-01-2013
Posty: 240
Punktów :   
Inne Zainteresowania: Si Plus Plus, Si Szarp

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Skoro wszystko tak samo przepisałeś cały kod to powinieneś wpisać 2 jako polecenie

Kod:

@echo off - Wyłączenie pokazywania ścieżki w której polecenia zostały odpalone
:menu - nasze menu
cls - ALL usuwanie z konsolki
echo Menu: - np info w konsolce
echo 1) Menu1 - kolejne info w konsoli
echo 2) Menu2 - i kolejne
(...) - to chyba mówić nie musze :D
set/p "menu=>> " - nazwa zmiennej menu
if %menu%==1 goto menu1 - zmienna menu z poleceniem 1 które przenosi do podmenu menu1
if %menu%==2 goto menu2 - zmienna i jakie polecenie przenosi do menu 2
:menu1 - nasze menu 1
cls - wiecie
echo Menu1 - wiecie
echo Menu - dowolny klawisz - ...
pause>nul - pauza + brak widoku że jest ona
goto menu - idziemy do menu głównego po naciśnięciu klawiszu w trakcie naszej pauzy
:menu2 - kolejne menu 
cls - ...
echo Menu2 - ...
echo Menu - dowolny klawisz - ...
pause>nul - ...
goto menu - ...

Myślę że pomogłem ;)

Ostatnio edytowany przez Mister123450 (21-03-2013 18:58:22)


Kupuje tanio, naprawiam, sprzedaje drogo - Moje 3 finansowe zasady

http://i42.tinypic.com/w6z32p.png
http://img689.imageshack.us/img689/4782/1399m.jpg

Offline

 

#5 04-04-2013 16:24:17

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

@echo off
:menu
cls
echo menu:
echo liczydlo - calc
set/p "menu=>> "
if %menu%==calc goto liczydlo
goto menu
:liczydlo
reszta kodu


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#6 05-04-2013 06:22:09

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Sam sobie dałeś kod


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#7 13-04-2013 21:06:45

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Masz w poradniku jak zrobić menu...


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#8 08-05-2013 01:32:35

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Ehh.... Jaki ty jesteś męczący... masz wszystko ładnie napisane... ale niech ci będzie...

Kod:

@echo off
:menu
cls
echo Czasowe wyłączanie komputera.
echo.
echo 1) 60s
echo 2) 120s
echo 3) 600s
echo.
set/p "menu=>> "
If %menu%==1 goto 1
If %menu%==2 goto 2
If %menu%==3 goto 3
goto menu
:1
cls
shutdown -s -t 60
exit
:2
shutdown -s -t 120
exit
:3
shutdown -s -t 600
exit

Powyższy kod MUSI działać, jak nie działa to znak że ty robisz coś źle...


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#9 01-07-2013 17:28:04

 Kirito

PokeManiak

Call me!
Zarejestrowany: 28-05-2013
Posty: 111
Znajomość Batch: I tak tego nie zauważysz :D
Inne Zainteresowania: Tu nic nie wpisywałem.
WWW

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Co to ma być? To żadna baza danych... Baza danych przechowuje wszystko. To zatem przechowuje zaledwie
1/1000 wszystkiego -,- . Także.... nie ma co tu kodu dawać.


FaceBook Strona [ColumbiaBall] - Click
http://img383.imageshack.us/img383/5679/7400ho2.jpg
http://i.imgur.com/0FVhorr.png
|SuperMario|Batch|Poradnik|

Offline

 

#10 02-07-2013 11:24:14

NikPL

https://imagizer.imageshack.us/v2/180x25q90/811/idpg.png

Zarejestrowany: 04-12-2012
Posty: 35

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

@up

Jezeli ten program znajduje sie w tym samym katalogu co plik Batch to nie.

Offline

 

#11 02-07-2013 13:02:44

 Kirito

PokeManiak

Call me!
Zarejestrowany: 28-05-2013
Posty: 111
Znajomość Batch: I tak tego nie zauważysz :D
Inne Zainteresowania: Tu nic nie wpisywałem.
WWW

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

poprawka dla drugiego krisa (Kris0211) C:\%username%\desktop itd ;)


FaceBook Strona [ColumbiaBall] - Click
http://img383.imageshack.us/img383/5679/7400ho2.jpg
http://i.imgur.com/0FVhorr.png
|SuperMario|Batch|Poradnik|

Offline

 

#12 02-07-2013 13:06:54

 MrKris7100

http://www.batchupdate.cba.pl/crs.png

24106117
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 21-11-2012
Posty: 237
Punktów :   61 
Znajomość Batch: Zajebiście Dobrze
Inne Zainteresowania: Elektronika, Gry, Dziewczyny

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

Jej ^^ na forum jest drugi kris


Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Offline

 

#13 02-07-2013 13:49:04

 Kirito

PokeManiak

Call me!
Zarejestrowany: 28-05-2013
Posty: 111
Znajomość Batch: I tak tego nie zauważysz :D
Inne Zainteresowania: Tu nic nie wpisywałem.
WWW

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

A może drugi krzyś


FaceBook Strona [ColumbiaBall] - Click
http://img383.imageshack.us/img383/5679/7400ho2.jpg
http://i.imgur.com/0FVhorr.png
|SuperMario|Batch|Poradnik|

Offline

 

#14 17-08-2013 10:15:51

 TheFlashes

http://flash.c0.pl/img/admin.png

Call me!
Skąd: Daleko od ciebie
Zarejestrowany: 29-12-2012
Posty: 206
Punktów :   48 
Znajomość Batch: Taka dobra... NO!
Inne Zainteresowania: Si Plas Plas hateemely

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

@up możesz. napisać na początku programu color (parametry) a jezeli tylko w jednej linijce to będzie potrzebny moduł np. colous lub wbat

Ostatnio edytowany przez TheFlashes (17-08-2013 10:17:30)


„The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do” ~ Steve Jobs

Offline

 

#15 17-08-2013 10:52:52

 PolskiSwir345

http://i.imgur.com/2lpHXX7.png

Skąd: Swirlandia
Zarejestrowany: 16-06-2013
Posty: 321
Znajomość Batch: Dobrze
Inne Zainteresowania: informatyka, elektronika

Re: Programowanie w batch - Podstawowe komendy

EllerPL napisał:

A ja mam takie pytanie . Jak tekst w
echo (...) ustawić żeby był koloru jakiegoś ?

Do tego możesz użyć modułu Batch++ ma fajne opcje :)


Świr ;)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
sizzling hot tenancy cleaning